Buitenspelen

Michiel van Eunen Pers

Marianne Eggink in Het Parool, 20 augustus 2014

De nieuwe gamer zit niet achter zijn bureautje, maar gaat op pad. Bij Ingress van Google, nu op de iPhone, ontdek je plekken en ontmoet je spelers. ‘Je eerste aankoop is waarschijnlijk een paar goede wandelschoenen.’

Laurens Groenewegen (40, informatie-analist) woont op IJburg. Hij speelt het spel Ingress al sinds het uitkwam op Android in november 2012. Maar sinds het vorige maand beschikbaar is gekomen voor de iPhone, ziet hij in de Amsterdamse gemeenschap een piek van activiteit en spelers. “Kom, we gaan het standbeeld van de leeuw innemen,” zegt Groenewegen. We zijn met nog een speler bij station Amsterdam-Zuid om Ingress te spelen. Langzaam zien we op onze telefoon hoe het standbeeld van de leeuw blauw is geworden, nadat Groenewegen het digitaal heeft bestookt. Nu is het in het bezit van team-blauw. De zakenmensen die naar huis gaan na een drukke werkdag, hebben geen idee dat het kantorenpark waar ze werken, een virtueel slagveld is.

Niantic Labs, onderdeel van Google, ontwikkelde het spel. Het is een soort reallife stratego voor volwassenen, waarmee je op de telefoon een kaart van de echte wereld kunt zien (via Google Maps-technologie) met plekken die je kunt innemen oftewel ‘portals’. Als beginnende speler kun je een team kiezen: groen of blauw. Het doel is zo veel mogelijk portals in te nemen – vaak standbeelden, kunstwerken en bijzondere gebouwen.

Het spel kan een potje stratego blijven, maar voor wie er echt in wil duiken, heeft Google een verhaal gecreëerd: via de portals komt mysterieuze buitenaardse energie de wereld in. Het blauwe team, the resistance, strijdt tegen de krachten van deze stof en probeert de mensheid te beschermen. Het groene team, the enlightened, wil de krachten ervan juist gebruiken om de mensheid naar een hoger niveau te tillen.

Bij station Zuid ontdekken we portals bij onder meer een fontein, een kunstwerk genaamd ‘Lady Zuidas in bikini’ en dat standbeeld van die leeuw. Waarschijnlijk waren we er normaal aan voorbij gelopen. Soms verschijnt op de telefoon extra informatie over het object.

Je kunt een portal pas innemen als je binnen een straal van twintig meter bent, dus we grijpen elke kans en langzaam kleurt het gebied blauw. Na een half uur merken we een indringer op: één van onze portals is groen geworden. Iedereen met een telefoon is nu verdacht.

Groenewegen herkent Ingress-spelers aan hun manier van bewegen: “Ze staan even stil met hun telefoon, lopen vaak heen en weer, of een rondje.” Hij lijkt er een zesde zintuig voor te hebben en spreekt een fietser aan: “Ingress-speler?” vraagt hij de man. Die knikt en fietst snel verder om de volgende portal in te nemen. Aangezien wij met zijn drieën zijn, staan wij echter sterker.

“Het spel is het leukste om met meer mensen te spelen, omdat je elkaar nieuwe dingen leert en het innemen en beschermen van de portals beter gaat met meer personen,” zegt Groenewegen. Hij speelt het spel vaak even onderweg van werk naar huis, maar spreekt ook af met groepjes. Zo ging hij vrijdag met vijftien mensen op stap vanaf Centraal Station. Niantic organiseert af en toe ook evenementen, waarbij grote hoeveelheden spelers bij elkaar komen, zoals binnenkort in Rotterdam.

Nieuwelingen worden vaak door meer gevorderde spelers onder hun hoede genomen. Groenewegen vindt nieuwe spelers door in het spel te kijken wie er actief zijn in de omgeving en hen een bericht te sturen. Het zijn ook vaak toevallige ontmoetingen met mensen die met een telefoon bij hetzelfde standbeeld staan.

Hij is goed op de hoogte van de spelers in Amsterdam en zodra ik hem vertel waar ik woon, weet hij wiens territorium dat is: “Een fanatieke groene speler,” zegt hij. En inderdaad, als ik ’s avonds thuiskom, zie ik dat het buurthuis om de hoek een groen fort is, met allerlei schilden beschermd voor een aanval van blauw. Westerpark is bijvoorbeeld weer de bakermat van het blauwe team.

Een eindje lopen van het station vinden we een fontein die groen is; op de kaart ziet het eruit als een wolkje groene energie dat omhoog zweeft. Portals van de tegenstander zijn lastig in te nemen door beginners, want die zijn beschermd door resonators, een soort glimmende cilinders die eerst afgebroken moeten worden.

“Heb jij genoeg bursters om ze kapot te schieten?” vraagt Groenewegen aan speler Matthijs. “Ja, ik heb nog wel wat bommen over,” antwoordt hij. Hij opent het vuur door op fire te drukken en uit zijn telefoon klinken ontploffingen. Langzaam zien we de schilden van de groene portal afbrokkelen. Nu is de portal grijs geworden en van niemand. “Als jij nou één van je resonators erbij zet, komt de portal in jouw bezit,” zegt Groenewegen tegen mij.

Ik druk op een knop en zie naast de portal een paar van mijn resonators verschijnen. Nu ben ik de virtuele eigenaar van de fontein. De andere twee voegen er nog resonators aan toe, zodat de portal beschermd is tegen aanvallen van groen. Door de portal te hacken krijg ik weer handigheden die me van pas kunnen komen.

Derde helft

Volgens speler Matthijs heeft het spel altijd nog ‘een derde helft’: “Een lekker biertje op een terrasje.” Meestal komen de spelers onderweg wel een leuk café tegen en beide teams hebben ook hun stamkroeg: de groenen op het Rembrandtplein en de blauwen in de Jordaan.

Toch is er geen haat en nijd tussen beide partijen en wordt er vaak vrolijk gezwaaid en gegroet. “Dat is logisch,” zegt Groenewegen, “want als we elkaars portals niet meer in zouden nemen, houdt het spel op.” Het heeft dan ook geen winnaar of verliezer; je kunt alleen zien welk team wereldwijd de meeste portals in bezit heeft.

“Sommige mensen vinden het niet leuk dat je niet echt kunt winnen of verliezen, maar bij de meesten wordt een territoriumdrift opgewekt. Dan is je doel eerder dat jouw portal in elk geval tot morgen blauw blijft en dan ben je weer tevreden.”

Hoewel de meerderheid van de spelers vooral af en toe speelt, zijn er ook fanatiekelingen. Groenewegen weet nog dat er vanuit heel Europa 140 groene spelers samenkwamen in Amsterdam om de hele stad groen te maken. Ook zijn er spelers die met de verbindingen tussen portals bepaalde figuurtjes creëren op de kaart. Dat heet field art en is weer een heel andere manier van spelen.

Ingress-spelers willen niet uren achter de computer zitten. Sommigen gaan tijdens de lunchpauze een blokje om. Dat blokje wordt snel een paar kilometer, ontdekken we na ons rondje bij station Zuid; dat houdt het spel voor je bij. “Je eerste aankoop is waarschijnlijk een paar goede wandelschoenen,” zegt Groenewegen. Daarnaast verbruikt het spel veel energie en hebben veel spelers een extra batterij of mobiele oplader bij zich.

Als Groenewegen met vakantie is, speelt hij het ook wel eens. “Dan ontdekt je ineens dat er in Antwerpen ook beelden van Hildo Krop staan. In Los Angeles kon ik het toch niet laten een middagje te spelen en heb ik de Radiotelescoop Stanford Dish ingenomen.”

Toch is het volgens hem niet slim om zonder een lokale sim-kaart veel te spelen in het buitenland, gezien de hoeveelheid data die het spel verbruikt. Daarnaast moet je een Gmail-account aanmaken en wil de app je telefoonnummer weten.

Ook benieuwd wie het standbeeld bij jou om de hoek of je buurthuis in beslag heeft genomen? Het spel is gratis te downloaden voor Android en iPhone.

Op pad als ghostbuster of schatzoeker

Lost in Time Amsterdam

Lost in Time is een interactieve stadstour voor de iPad, met puzzels, speurwerk en opdrachten. Je beleeft spelenderwijs de geschiedenis van een stad, doordat je iPad een soort tijdmachine is. Zo moet je in de middeleeuwen iemand uit een brandend huis redden en word je bijna belazerd door een kwakzalver.

De app is gratis, de tours zijn per stad voor €9,99 te downloaden, beschikbaar voor iPad.

SpecTrek

Ga als een echte Ghostbuster op zoek naar spoken in je omgeving met SpecTrek. Via de gps kun je ze vinden en met de camera van je telefoon ontdek je waar ze zich schuilhouden. Er is een gratis lite-versie van de app en de volledige versie is voor €1,99 te verkrijgen voor Android en iPhone.

Paintball Arena

Even een potje paintballen, maar geen zin om ergens heen te gaan of onder de verf te zitten? Dan kun je met de Paintball Arena-app met vrienden bij jou op de stoep spelen.Via de kleur van ieders kleding houdt de app de stand bij. Als je geraakt wordt, trilt je telefoon. De  app is gratis te verkrijgen voor iPhone en Android.

Temple Treasure Hunt Game

Schatzoekers kunnen tegenwoordig ook wonderbaarlijke vondsten op straat doen. Met Temple Treasure Hunt kun je op speurtocht of er zelf eentje maken voor vrienden en familie. Het spel kan buiten en binnenshuis worden gespeeld. De app is gratis verkrijgbaar voor Android.

Zombies Everywhere!

Een klassiek schietspelletje, maar dan in het echt. De zombie apocalypse heeft jouw stad bereikt en is overgenomen door zombies. Via de camera van je telefoon kun je zien dat ze uit de grond komen en uit de ramen klimmen. Zorg dat je ze verslaat voordat het te laat is. Beschikbaar voor €0,99 op de iPhone en iPad.

 

Deel deze pagina! Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest